Nasıl Pilot Olunur

182
Nasıl Pilot Olunur
Binance indirim

Nasıl pilot olunur?

İster lise öğrencisi ister Üniversite mezunu bir çalışan olun bu sorudan önce kendinize “Ne kadar istekliyim?” diye sormalısınız.

Neden mi…

Çünkü sizi uzun bir eğitim bekliyor, üstelik pahalı bir eğitim. Henüz liseyi bitirmediyseniz hala burslu bir pilotaj bölümüne yüksek puanlarla giriş yapma şansınız bulunuyor, sonrasında ise 4 yıllık bir pilotaj eğitimi…

Tabi bu bölüm Türkiye’de çok yeni olduğundan, muhtemelen üniversite mezunu ve havacılığa meraklı birisiniz. Öyleyse sizin için artık uzun ve pahalı bir pilotaj eğitimi dışında seçenek kalmıyor.

Bu uzun ve zorlu yola çıkmadan önce kendinize iki kez sormalısınız. Önünüze epey engel çıkacak, yoğun eğitim temposu ve belki borçlanacaksınız eğitim ücreti nedeni ile canınız sıkılacak, lisansınızı aldıktan sonra iş bulma stresi kapınızı çalacak, işe başladıktan sonra ise ailenizden belli zamanlarda ayrı kalacak, bazen uçuş saatlerinin değişkenliği nedeni ile eve de gelseniz kimseyi görmediğiniz günler olacak.O yüzden sonradan iç hesaplaşma yapmamak için baştan iyi düşünüp taşınmak gerekli. Pilot olmanın çok güzel tarafları olduğu gibi, dezavantajları da var.

Şimdi gelelim son yılların popüler sorusunun cevabına: Nasıl pilot olurum ?

Yazımızda lisans mezunu olduğunuzu kabul ederek devam edeceğiz. Şirketler en az lisans mezunu koşulu aramaktadır.

Eğitime başlamadan önce yaklaşık 2 yıllık zorlu bir eğitime, ve 60.000 Euro’luk bir maliyete zihnen ve maddi olarak hazırlıklı olmak gerekli. Bu konularda kendinizi rahat hissediyorsanız, gelelim ikinci aşamaya…

Bütçenizi ve kararınızı kesinleştirdiniz, şimdi sıra hangi uçuş okulunun eğitiminiz için en uygun olacağına karar vermeye geldi. Bu kişiden kişiye değişiklik gösterir. Uçuş okulunun talep ettiği eğitim ücreti, filosu, yıllık çıkardığı uçuş saati ve öğrenci kapasitesi önemli, kimse eğitiminin uzamasını istemez. Çalışan biriyseniz diğer bir parametre lokasyon olacaktır. Örneğin Trabzon’da çalışan biriyseniz size yakın bir yerde eğitime başlamak daha mantıklı. Yurt dışını da araştırabilirsiniz eğer izin sorununuz yoksa. Kısacası, herkese uygun gelecek uçuş okulu farklı olabilir. Eğitim alacağınız okulu da seçtiniz, yani hazırlık aşaması tamamlandı. Şimdi sırada eğitim var.

Eğitime başlamadan önce eğitim tipinize göre 1. sınıf veya 2. sınıf sağlık sertifikası alarak uçabilir olduğunuzu belgelemeniz gerekiyor. ( Yetkili havacılık tıp merkezleri için tıklayın)

Teorik dersler ile beraber uçuş eğitimleriniz paralel ilerleyecek. Bazen teorik dersler uçuş eğitiminden çok önce bitecek; hava koşulları, uçak arıza – bakım, uçuş öğretmeni eksikliği, sizin zaman kısıtlamanız gibi uzayıp giden sebepler listesinde, kısacası uçuş eğitiminiz aksayabilir, bazı dönemlerde de hızlanıp bu durumu telafi edebilir.

Bu eğitimi dilerseniz ayrı safhalara bölerek de alabilirsiniz. Örneğin 45 saatlik PPL ( Hususi pilot lisansı, ticari olmayan uçuşlar) eğitimini alır sonra zaman buldukça PIC ( Pilot in Command, sorumlu pilot) uçuşlarını tamamlayabilir ve CPL ( Ticari pilot lisansı, PPL imtiyazları da dahildir) eğitimine devam edebilirsiniz.

Uçuş kontrollerinden (Yetenek testi) önce ilgili safhada eğitimin teorik derslerinden geçer not almanız gereklidir. Bu dersleri geçemediğiniz durumda geçene kadar ( Her ders için sınav tekrarı sayısı limitlidir ve bu derslerin belirli bir zaman diliminde hepsinde başarılı olunması gerekir. SHGM Sınav talimatı için tıklayın) uçuş kontrolüne giremez doğal olarak lisans alamazsınız. Her eğitim safhasında girip geçmeniz gereken teorik dersler bulunur. Şimdi eğitimi tamamladınız ve lisansınızı aldınız..

TEA ( Test of English for Aviation) sınavından 6 üzerinden minimum 4 almanız gerekli. Her pilot bu sınava girerek en azından operasyonel seviyede İngilizce bildiğini belgelendirmesi gerekiyor. Bu sınav bir zorunluluk yani opsiyonel değil.( Sınav hakkındaki detay için SHGM talimatı, tıklayın.)

Havayolunda çalışmak istiyorsanız iş başvurusu öncesi şirket kriterine bağlı olarak iyi bir İngilizce bildiğinizi gösteren TOEFL, IELTS, TOEIC gibi okuma, dinleme, yazma ve konuşma ölçen bir sınavdan not almanız gerekiyor. Bazı şirketler bu not yoksa başvuru kabul etmiyor.

Ardından yetenek testleri olarak bilinen Mollymawk, DLR gibi sınavları geçmeniz ve diğer işe alım sürecindeki testlerden başarılı olmanız gerekir. Ve sonrasında mülakat… Yani bütün bu süreçte tempolu çalışmak önemli. Zaten bir pilotun tüm kariyerinde kendisini güncel tutması gerekliliğinden, devamlı bir çalışma temposu her zaman hayat içerisinde olacak.

Nasıl pilot olurum sorusundan önce, ne kadar pilot olmayı istiyorum sorusunu sormanız süreç içerisinde konsantrasyonunuzun seviyesi belirleyecektir.  Bu süreç içerisinde çok fazla detay olduğundan kısaca özetlemeye çalıştık. Yorum bölümünden sorularınızı ve tecrübelerinizi ileterek diğer havacılık severlere yardımcı olabilirsiniz.